понеділок, 22 травня 2023 р.

164 роки від дня народження Артура Конан Дойля

 


Сер А́ртур Ігна́ціус Ко́нан Дойл (англ. Sir Arthur Ignatius Conan Doyle; 22 травня 1859 — 7 липня 1930) — шотландський[8] англомовний письменник, відомий насамперед своїми детективними творами про Шерлока Холмса. Також відомі його науково-фантастичні твори про професора Челленджера, історичні романи. Крім того, він писав п'єси та вірші. Справжнє прізвище письменника — Дойл, а Конан — його середнє ім'я, проте часто трапляється помилкове написання прізвища як подвійного: Конан Дойль, Конан-Дойл, Конан-Дойль.

Народився в шотландському місті Единбург, у сім'ї Чарльза Алтамонта Дойла — архітектора і художника. Велику роль у житті Конана Дойла відіграла його мати Мері Фолі. Від неї він успадкував свій інтерес до лицарських традицій, подвигів і пригод. Конан Дойл казав: «Справжня любов до літератури, схильність до письменництва йде в мене, я вважаю, від матері».

Шкільне життя письменника пройшло в «похмурих баштах і стінах» підготовчої школи Годдера, а потім єзуїтського коледжу Стонігерст (графство Ланкашир) (1869–1876). Зі шкільних років у Конана Дойла буквально «заговорив» розповідач. Почуте від матері, гра уяви, що прокинулася, все це стало матеріалом для усних розповідей, якими він бавив своїх знайомих.

Під час навчання в Единбурзькому університеті (1876–1881) проявиви себе усидливим студентом, який вивчав багато книг. У жовтні 1879-го з'явилася його розповідь «Таємниця Сесасської долини» (англ. «The Mystery of Sasassa Valley»). Канікули передостаннього року навчання в університеті він провів у плаванні. На судні він був корабельним лікарем і побував в арктичних водах. 1881 року Конан Дойл отримав університетський диплом, став M. B. (англ. bachelor of medicine) бакалавром медицини і магістром хірургії. Тоді він намалював карикатуру, зобразивши на ній себе з дипломом і підписав її «Ліцензія на вбивство»[9]. Упродовж 1882–1890 років займався лікарською практикою. 1882 року він знов у плаванні, цього разу південному. Він побачив Західну Африку.

1891 року Конан Дойл полишив діяльність лікаря. Література стала для нього професією.

1885-го року Конан Дойл одружився з Луїзою Гокінс, яка хворіла на туберкульоз і померла 1906 року. 1907-го року Дойл одружився з Джині Лекі, котру знав із 1897 року. Дойл мав п'ятеро дітей: двох від першої дружини — Мері й Кінгслі, і трьох від другої — Джин, Деніса і Адріана.

Конан Дойл помер від серцевого нападу 7 липня 1930 року в своєму будинку в Кроуборо (англ. Crowborough, Сассекс).

Син письменника Адріан написав біографію свого батька під назвою «Справжній Конан Дойл». Він писав: «Уже сама атмосфера будинку дихала лицарським духом. Конан Дойл навчився розбиратися в гербах набагато раніше, ніж познайомився з латинським відмінюванням». 

Належачи до покоління Оскара Вайлда, Дж. Б. Шоу, Джозефа Конрада, Джерома К. Джерома, Редьярда Кіплінга, Герберта Веллса і Дж. Голсуорсі, Конан Дойл проте не потрапив до розряду «серйозних літераторів», а вважався «розважальним».

 


середу, 17 травня 2023 р.

Поради щодо ремонту підручників та художньої літератури

 Незабаром завершення навчального року, просимо Вас вчасно повернути до бібліотеки підручники та літературу з особистих формулярів!

Декілька правила користування книгою:

1. Бережи книгу — свою чи бібліотечну.

2. Мий руки перед тим, як брати книгу.

3. Не згинай у книзі сторінки.

4. Не роби на сторінках книг позначок ручкою.

5. Не виривай сторінки.

6. Не слинь пальці, перегортаючи сторінки.

7. Бережи книгу від вогню чи вологості.

8. Розірвану книгу — підклей.

9. Виготов закладку.


Поради щодо ремонту підручників/літератури



Невеличке відео з детальними інструкціями про те як підклеїти книгу в домашніх умовах


В бібліотеці також діє гурток "Книжкова лікарня" в якому ми допомагаємо лагодити підручники та художню літературу, тож якщо ви не знаєте як правильно зремонтувати книгу, звертайтеся до нас і ми з радістю вам допоможемо!

середу, 3 травня 2023 р.

4 травня — Міжнародний день протидії булінгу (День боротьби з цькуванням)

Згідно з дослідженнями, 24% українських дітей хоча б раз стикались із цькуванням у школі. З них менше половини розповідало про цей досвід батькам, рідним та друзям. Дуже часто булінг призводить до  непоправних наслідків, а тому останнім часом у світі активно говорять про те, як зупинити шкільне насилля.

ЩО ТАКЕ БУЛІНГ ТА ЯКІ ЙОГО ПРИЧИНИ

Булінг – це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом. Кривдники можуть знайти безліч причин щоб цькувати дитину: зовнішність, що не вписується у загальноприйняті рамки, поведінка, думки, які не збігаються з думкою більшості, тощо.

Яскравими прикладами булінгу є словесні образи, навмисне неприйняття дитини до колективу, шантаж та навіть побиття. "Успіхи у навчанні, матеріальні можливості та навіть особливості характеру можуть стати основою для булінгу. Крім того, жертвою булінгу може стати також той, кому складно спілкуватися з однолітками, хто поводиться відлюдкувато чи, навпаки, провокативно", – зауважують психологи.

Частіше за все люди, що цькують, вважають, що це смішно і в цьому немає великої проблеми чи трагедії, а також, що дорослі не будуть звертати на це увагу.


Декілька коротких відео від ЮНІСЕФ, для дітей та дорослих, аби правильно та своєчасно реагувати на прояви цькування.






Також, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки уряду Німеччини проводить інформаційну кампанію метою якої є пояснення дітям та дорослим що таке булінг, його основні причини та наслідки, а також можливі дії з метою відвернення/зупинення булінгу та створення безпечного середовища, в якому школярі можуть жити, вчитися, грати та розвиватися.

Детальніше ознайомитися з цією кампанією ви можете в цього відео


Посилання на сайт: https://www.stopbullying.com.ua